Το ντόπινγκ είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας. Διακινδυνεύει τις αξίες, τα ηθικά ιδανικά και την ακεραιότητα στον Αθλητισμό, καθώς και την υγεία όσων εμπλέκονται.
Οι αυξανόμενες απαιτήσεις για ολοένα υψηλότερες επιδόσεις από τους αθλητές έχουν οδηγήσει αρκετούς από αυτούς στη χρήση αθέμιτων μέσων και χημικών ουσιών που βελτιώνουν τη φυσική αντοχή και την απόδοσή τους. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται σε επαγγελματίες που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό αλλά επηρεάζει και νέους ή ερασιτέχνες αθλητές που χρησιμοποιούν απαγορευμένες χημικές ουσίες, υποσκάπτοντας έτσι το ηθικό υπόβαθρο του αθλητισμού γενικά και την υγεία των αθλητών ειδικότερα.
Η Διεθνής Σύμβαση ενάντια στο Ντόπινγκ στον Αθλητισμό συμβάλλει στην προώθηση κοινής παγκόσμιας πολιτικής και νομοθεσίας ενάντια στο ντόπινγκ στον Αθλητισμό προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκαιο και έντιμο περιβάλλον άσκησης για όλους τους αθλητές. Η Σύμβαση είναι διαρκώς εξελισσόμενη, όπως ακριβώς οι ιδέες που τη διέπουν, και έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές μετά την πρώτη ψήφισή της το 2004.
H Κύπρος κύρωσε τη Σύμβαση ενάντια στο Ντόπινγκ το 2009 και το ίδιο έτος, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ιδρύθηκε η Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ, στην οποία ανατέθηκε η αρμοδιότητα για την εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής ενάντια στο ντόπινγκ, σύμφωνα με την Κυπριακή Νομοθεσία αλλά και τα διεθνή νομικά όργανα.
Περισσότερες πληροφορίες: