Στις 29 Νοεμβρίου 2010, στη Ρώμη, το Συμβούλιο της Ευρώπης κήρυξε την έναρξη της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» («One in Five») κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Κύριοι στόχοι της εκστρατείας είναι:
- H υπογραφή, κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης Λανζαρότε (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, Lanzarote, 25.X.2007).
- Η ενδυνάμωση, με γνώση και δεξιότητες, των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, ώστε να καταπολεμηθεί η σεξουαλική βία ενάντια στα παιδιά.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας τη σημασία ύπαρξης μιας ειδικής Σύμβασης που να προστατεύει πλήρως τα παιδιά από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση, υιοθέτησε τη Σύμβαση Λανζαρότε το 2007. Η Σύμβαση επικεντρώνεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και στη διασφάλιση της ευημερίας τους, αναγνωρίζει τις απόψεις, ανάγκες και ανησυχίες τους και ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον τους.
Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Κύπρου που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με σκοπό να τεθεί η Κύπρος σε θέση να επικυρώσει και να εφαρμόσει τη Σύμβαση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, η Συντονιστική Επιτροπή έχει αναλάβει το συντονισμό του τριετούς προγράμματος (2013-2016): «Ενίσχυση των εθνικών πολιτικών για να σταματήσει η σεξουαλική βία κατά των παιδιών: Ένα σχέδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης που περιλαμβάνει πιλοτικές πρωτοβουλίες στην Κύπρο».
Στην Επιτροπή συμμετέχουν η Εισηγήτρια για τα Παιδιά του Συμβουλίου της Ευρώπης και βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, η κα Αναστασία Παπαδοπούλου που εκπροσωπεί το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, καθώς και εκπρόσωποι της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, του Οργανισμού «Hope For Children» UNCRC Policy Center, του Δήμου Λευκωσίας, της Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κύπρου, και του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Περισσότερες πληροφορίες: