Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου

02 Φεβρουαρίου 2015

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO δέχεται αιτήσεις από δήμους, κοινότητες, Συνδέσμους, Μουσεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς, για την εγγραφή στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου.

Σκοπός της δημιουργίας του Εθνικού Καταλόγου είναι η καταγραφή και διατήρηση των ζωντανών παραδόσεων, εθίμων και πολιτιστικών εκφράσεων που αποτελούν κομμάτι της ζωής των κατοίκων της Κύπρου. Κατόπιν εξέτασης των αιτήσεων από Ειδική Επιτροπή, τα στοιχεία που πληρούν τα κριτήρια θα συμπεριληφθούν στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και ορισμένα από αυτά ενδέχεται να προωθηθούν για εγγραφή στον παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO,  όπως ήδη έχει γίνει με το «λευκαρίτικο κέντημα», τα «τσιαττιστά» και τη «Μεσογειακή Διατροφή». Επίσης, οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο ώστε να είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό για ενημέρωση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο οι ίδιοι οι δημιουργοί και συνεχιστές αυτών των παραδόσεων μπορούν να τις ορίσουν, να τις περιγράψουν και να τις μεταδώσουν στις επόμενες γενιές, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO καλεί όλους όσοι ταυτίζονται με στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς να συμβάλουν στην συγκέντρωση πληροφοριών γύρω από αυτά και να αποστείλουν συμπληρωμένο το έντυπο της αίτησης μαζί με σχετικό φωτογραφικό και άλλο οπτικοακουστικό υλικό μέχρι τις 29 Μαΐου 2015.

Περισσότερες πληροφορίες και έντυπο αίτησης μπορείτε να κατεβάσετε πιο κάτω.

 

Ενημερωτική Συνάντηση

Για σκοπούς πληροφόρησης του κοινού, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση για τη διαδικασία υποβολής αίτησης στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και τον τρόπο συγκέντρωσης του υλικού που απαιτείται για τη συμπλήρωση του εντύπου. Η ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, ώρα 9.30 π.μ., στο Κέντρο CUTing Edge του ΤΕΠΑΚ (οδός Κιτίου Κυπριανού 35, Λεμεσός), με θέμα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Συμμετέχουμε, Καταγράφουμε, Διατηρούμε».

Η καταγραφή των ζωντανών παραδόσεων, της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και η συμπερίληψή τους στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της προβολής τους και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων προστασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ενημερωτική συνάντηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Λειτουργούς της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO στα τηλέφωνα 22809809 (Αντιγόνη Πολυνείκη) και 22809810 (Θέκλα Παπαντωνίου).
Σχετικά Έγγραφα