Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ

05 Φεβρουαρίου 2015

Για τέταρτη συνεχή χρονιά η UNESCO ετοιμάζεται να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ, στις 30 Απριλίου 2015, καλώντας τα κράτη μέλη και όσους αγαπούν το συγκεκριμένο μουσικό είδος, να συμβάλουν στη διάδοση της μουσικής τζαζ και των αξιών που πρεσβεύει.

Από την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας, το 2011, ο γνωστός μουσικός και πρέσβης Καλής Θέλησης Herbie Hancock ξεκίνησε μία εκστρατεία προώθησης και προβολής της σημασίας της τζαζ μουσικής. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι “όλοι θέλουμε να ζήσουμε σε ένα τζαζ κόσμο στον οποίο όλοι θα εργαζόμαστε μαζί, θα αυτοσχεδιάζουμε μαζί και θα μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα”.

Μεταξύ των στόχων της ημέρας είναι η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, η καλλιέργεια αμοιβαίας κατανόησης, η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην καλλιέργεια του σεβασμού για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ισότητα των φύλων, καθώς η τζαζ μουσική αγκαλιάζει όλους, ανεξάρτητα από χρώμα, φύλο ή εθνικότητα.

Από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ το 2011, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ποικίλες εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αφιερωμένες σε αυτό το μουσικό είδος. Για το 2015, η UNESCO καλεί τα κράτη μέλη, μουσικά σχήματα και σχετικούς οργανισμούς να γιορτάσουν την ημέρα και να αναρτήσουν την εκδήλωσή τους στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα για την Ημέρα Τζαζ.

Όσοι ενδιαφέρονται να οργανώσουν κάποια σχετική εκδήλωση μπορούν να ενημερώσουν την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.unesco.org/new/en/jazz-day

Για να δείτε ιδέες δημιουργίας και προβολής μίας εκδήλωσης, πατήστε εδώ.