Ημερίδα Καινοτομίας στις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες - Ενίσχυση του πολιτισμού με επιχειρηματικές δεξιότητες-

24 Ιανουαρίου 2024

Ο Οργανισμός Junior Achievement Κύπρου, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO, διοργάνωσαν με επιτυχία για δεύτερη χρονιά την Ημερίδα Καινοτομίας στις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΟΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣΣτην Ημερίδα Καινοτομίας, οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες, σε μικτές ομάδες αποτελούμενες από παιδιά που προέρχονταν από διαφορετικά σχολεία, κλήθηκαν να προτείνουν ιδέες ώστε να συμβάλουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του τομέα της χειροτεχνίας, ως πτυχή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, λαμβάνοντας υπόψη αρχές δεοντολογίας. Αξιοποιώντας την τεχνολογία, εντόπισαν σχετική πληροφόρηση και ανέπτυξαν με επιχειρήματα την πρότασή τους, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών από τον χώρο του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας. Οι καλύτερες προτάσεις βραβεύθηκαν από ειδική επιτροπή.

Η Ημερίδα προσέφερε στους μαθητές και στις μαθήτριες τη δυνατότητα ανάπτυξης της δημιουργικής και καινοτόμου σκέψης, την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων, προώθηση της επικοινωνίας, της ομαδικότητας και της επίλυσης προβλήματος, την ανακάλυψη και αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα του πολιτισμού, την γνωριμία και δικτύωση με ανθρώπους του πολιτισμού αλλά και την ανάπτυξη δεξιοτήτων  παρουσίασης ιδεών.

Κύριος ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, Διευθυντής Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη (Αρχεία Λάρνακας), ο οποίος παρουσίασε το θέμα της πρόκλησης στα παιδιά με πρακτικά παραδείγματα. Η ημερίδα υποστηρίχθηκε από εθελοντές που προέρχονται από τον χώρο του Πολιτισμού και την επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η Μελίνα Σχοινή (Διευθύντρια Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου), ο Μιχάλης Καλοπαίδης (Ιδρυτής και Εκτελεστικός Παραγωγός της Zedem Media), ο Παναγιώτης Junior Νικολάου (Ελεγκτικές υπηρεσίες, PwC Κύπρου), η Μαρία Παπαδοπούλου (Συν-ιδρύτρια της Bienalle Λάρνακας), Δρ. Νικολέτα Δημητρίου (Εθνομουσικολόγος και Διευθύντρια Αρχείου Κυπριακής Μουσικής), συνεργάστηκαν με τους/τις μαθητές/τριες και τους υποστήριξαν κατά την ανάπτυξη των ιδεών και των παρουσιάσεων τους.  Οι μαθητές/τριες συνοδεύονταν από τους/τις εκπαιδευτικούς τους, οι οποίοι/ες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρι που διοργανώθηκε από την Εύα Κοραή, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος  Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρο.

Η κριτική επιτροπή, που αποτελούνταν από τη Δρα Κατερίνα Κωνσταντινίδη-Βλαδιμήρου (Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης και Εθνική Συντονίστρια Δικτύου Εταιρικών Σχολείων Unesco Κύπρου), τον Νέναντ Μπογκντάνοβιτς (Συντονιστή Επιχειρησιακού Προγραμματισμού Οργανισμού Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων), τον Σταύρο Κυριακίδη (Διευθυντή της Kyriakides Piano Gallery και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde) και τη Θέκλα Παπαντωνίου (Λειτουργό Εθνικής Επιτροπής Unesco Κύπρου), ανέδειξε τις εξής ως τις καλύτερες ιδέες:

 • Διασύνδεση του τομέα της χειροτεχνίας με τα λαϊκά παραμύθια της Κύπρου για τη δημιουργία νέων εκδόσεων και χειροποίητων κατασκευών.
 • Δημιουργία πακέτων DIY για χειροτεχνίες σε συνδυασμό με διαδικτυακά προγράμματα κατασκευής και δράσεις ενίσχυσης των χειροτεχνών. 
 • Δημιουργία πλατφόρμας και E-shop για τη διασύνδεση χειροτεχνών με επαγγελματίες στο τομέα της διακόσμησης, παράλληλα με τη διευκόλυνση της εκμάθησης διαφορετικών ειδών χειροτεχνίας.

  Τα βραβεία απένειμε στις ομάδες ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης. Οι ομάδες βραβεύτηκαν με εμπειρίες από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και εισιτήρια παραστάσεων από το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο και από το Θέατρο Ριάλτο, τους οποίους και ευχαριστούμε.

  Ο JA Cyprus (www.jacyprus.org) είναι μέλος του Junior Achievement Worldwide, ενός παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού ειδικευμένου στην εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα των νέων που στοχεύει στην ενδυνάμωση τους με δεξιότητες επιχειρηματικότητας, οικονομικής παιδείας και απασχολησιμότητας.

  Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο εθνικών φορέων οι οποίοι συνεργάζονται με την UNESCO για εφαρμογή και προώθηση προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στους πέντε βασικούς θεματικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο Οργανισμός: Εκπαίδευση, Φυσικές Επιστήμες, Πολιτισμός, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επικοινωνία και Πληροφόρηση. Το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO (ASPnet) δραστηριοποιείται στην Κύπρο από τη σχολική χρονιά 1969-70, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, αναπτύσσοντας δράσεις στους τομείς που αφορούν στην ανάπτυξη των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.jacyprus.org και www.unesco.org.cy ή επικοινωνήστε με την Έμιλυ Σωτηρίου (τηλέφωνο: 97-715909, email emily.sotiriou@jacyprus.org) και Θέκλα Παπαντωνίου (τηλέφωνο: 22809810, email:  tpapantoniou@culture. gov.cy).

 • Φωτογραφικό υλικό