Εταιρικά Σχολεία UNESCO Επαρχίας Λεμεσού – Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 10 Δεκεμβρίου 2013

11 Δεκεμβρίου 2013

«Μαζί Διεκδικούμε – Μαζί Αγωνιζόμαστε»

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου, τα Εταιρικά Σχολεία UNESCO της επαρχίας Λεμεσού (Λανίτειο Λύκειο, Λανίτειο Δημοτικό και Ιδιωτικό Σχολείο Heritage) και τα συνεργαζόμενα με το πρόγραμμα της UNESCO Λύκεια της Λεμεσού (Λύκειο Κολοσσίου, Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Λύκειο Αγίου Ιωάννη), πραγματοποίησαν κοινή εκδήλωση την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητηρίου) στη Λεμεσό.
H Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1948. Στόχος και όραμα των εμπνευστών της Διακήρυξης ήταν και παραμένει ο σεβασμός και εφαρμογή όλων ανεξαιρέτως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις.

Η εκδήλωση, που είχε τον τίτλο «Μαζί Διεκδικούμε – Μαζί Αγωνιζόμαστε», περιελάμβανε μουσικό πρόγραμμα από ομάδα παιδιών του Μουσικού Λυκείου «Μάριος Τόκας» του Λανιτείου Λυκείου, πικετοφορία με συνθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού που παραχωρήθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και τον Οργανισμό HFC “Hope for Children” – UNCRC Policy Center. Έργα που φιλοτέχνησαν οι μαθητές των σχολείων κοσμούσαν το χώρο της εκδήλωσης.

Ο θεσμός του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO (ASPnet) δημιουργήθηκε το 1953, αποσκοπώντας στην ενθάρρυνση της επικοινωνίας και στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις μαθητικές κοινότητες των κρατών μελών του Οργανισμού, ώστε να προωθούνται αποτελεσματικότερα οι στόχοι της UNESCO στους νέους. Στο παγκόσμιο αυτό Δίκτυο συμμετέχουν σήμερα περισσότερα από 9000 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 180 χώρες. Το Δίκτυο δραστηριοποιείται στην Κύπρο από τη σχολική χρονιά 1969-70, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου σήμερα περιλαμβάνει 20 σχολεία, που δραστηριοποιούνται με ποικίλους τρόπους, όπως διοργάνωση συνεδρίων και συμμετοχή σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν Δίκτυα Εταιρικών Σχολείων στο εξωτερικό. Κύριος στόχος του Δικτύου η προώθηση των ιδανικών της UNESCO στους νέους και στις νέες, ιδιαίτερα στους τομείς που αφορούν στην ανάπτυξη των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δραστηριότητες του Δικτύου για το σχολικό έτος 2013-2014 θα περιστραφούν γύρω από το θεματικό άξονα «Οικοδομώντας γέφυρες μέσω των τεχνών και του πολιτισμού: Ο ρόλος των τεχνών στην καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού»