Εκστρατεία Ένα στα Πέντε – Συνέντευξη Τύπου

12 Νοεμβρίου 2014

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, στις 11 π.μ. στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, η Συντονιστική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκστρατεία «Ένα στα Πέντε» και οι τοπικοί του εταίροι, συμπεριλαμβανομένων της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Οργανισμού «Hope for Children» - UNCRC Policy Center, του Γραφείου του Επιτρόπου για τα Δικαιώματα των Παιδιών, του Δήμου Λευκωσίας και της Ανεξάρτητης Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, παρουσίασαν λεπτομέρειες μιας σειράς εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην εξάλειψη της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών και συμπεριλαμβάνουν: 

  • μια σειρά από τοπικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε όλο το νησί - που ποικίλουν από ένα σεμινάριο, στη Λάρνακα, για τη βία στην οικογένεια μέχρι μια διάλεξη για τους γονείς, στη Λευκωσία,  και επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς που διοργανώνει η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
  • μια νέα ειδική ιστοσελίδα στην ελληνική γλώσσα για το κυπριακό κοινό, η οποία έχει ως στόχο να παρουσιάσει τις βασικές πτυχές της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ»  στην Κύπρο.
  • ένα σεμινάριο από τον δημιουργό του επιτυχημένου προγράμματος «Sweetie», το οποίο, χρησιμοποιώντας ένα εικονικό κορίτσι, ξεσκεπάζει τους σεξουαλικούς εγκληματίες του διαδικτύου που δρουν κατά των παιδιών.
  • την παρουσίαση, στις 10 Δεκεμβρίου, μιας εις βάθος μελέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου σχετικά με την πραγματική έκταση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών στο νησί.

«Η Κύπρος είναι έτοιμη να κάνει ένα δραστικό άλμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες της για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Γενική Εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για τα Παιδιά, κυρία Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος, ΕΛΚ/ΧΔ). «Στόχος μας δεν είναι τίποτα λιγότερο από την εξάλειψη, μια για πάντα, αυτού του άθλιου εγκλήματος το οποίο προξενεί τρομερές βλάβες, καταστρέφοντας τις ζωές των νέων και αφανίζοντας το μέλλον μας».

Αναφερόμενη στο ρόλο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO σε σχέση με την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, η Πρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, σημείωσε: «η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, στο πλαίσιο της δράσης της για την προώθηση και θεμελίωση των πολιτικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, στηρίζει προγράμματα και πολιτικές που στοχεύουν στην ισχυροποίηση της επίγνωσης και δρουν ως καταλύτης για εθνική δράση στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικότερα, όσον αφορά στην προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών στο πλαίσιο διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Κύπρου για την υλοποίηση της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της εκστρατείας και με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, αλλά και την επιμόρφωση ειδικών επαγγελματικών ομάδων, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, διοργανώνει την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Θέμα της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι: Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων. Θεωρούμε ότι η συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής βίας εις βάρος παιδιών μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.»