Η UNESCO καθιέρωσε την 8η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Γραμματισμού. Στο πλαίσιο εορτασμού αυτής της μέρας πραγματοποιούνται δράσεις σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, με σκοπό να προβληθεί η αξία του γραμματισμού, ως ανθρώπινο δικαίωμα και ως ένα φιλόδοξο όραμα για μια πιο εγγράμματη και βιώσιμη κοινωνία.
Η θεματική που έχει επιλεγεί για το έτος 2023: “Promoting literacy for a world in transition: Building the foundation for sustainable and peaceful societies”, στοχεύει στην επιτυχή υλοποίηση του 4ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (ΣΒΑ4) που αφορά την ποιοτική εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση. Η ημέρα αυτή αποτελεί επίσης μια ευκαιρία αποτίμησης του ρόλου του αλφαβητισμού στην οικοδόμηση ενός κόσμου πιο δίκαιου, πιο ειρηνικού και ενός ευημερούντα πλανήτη.
Ο γραμματισμός ενδυναμώνει τους ανθρώπους καλλιεργώντας την αυτοεκτίμηση, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη. Προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες, νοοτροπία και αξίες που απαιτούνται για να ευδοκιμήσουν στην ταχέως μεταβαλλόμενη κοινωνία που ζούμε. Δύναται επίσης προωθήσει την εμπλοκή και την ανάληψη ενεργού ρόλου τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων αποτελώντας εργαλείο μετασχηματισμού για πιο βιώσιμες και ειρηνικές κοινωνίες. Σε τομείς όπως η υγεία, η γεωργία, η διατροφή, η ενέργεια, οι μεταφορές και η ειρήνη, μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες και το περιβάλλον στο οποίο ζουν, εργάζονται και μαθαίνουν.
Η Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης του Γραμματισμού και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO ενώνουν δυνάμεις για άλλη μια χρονιά για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γραμματισμού.
Δείτε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο: www.grammatismos.wordpress.com/
Μήνυμα/Χαιρετισμός της Προέδρου της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, κυρίας Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ
"ο αλφαβητισμός είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την υγεία των ατόμων, των κοινοτήτων και των χωρών. Αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική συμμετοχή των ανθρώπων στη δημοκρατική διαδικασία. […] Και είναι ο πολυτιμότερος τρόπος που διαθέτουμε για να εκφράσουμε, να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε την πολιτιστική μας ποικιλομορφία και ταυτότητα. Ο αλφαβητισμός, εν ολίγοις, είναι προϋπόθεση για την ειρήνη".
Kofi Atta Annan (1938 - 2018)
Πώς επιβιώνει κανείς σε έναν μεταβατικό, συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο; Πώς χτίζουμε, ως κοινωνία ένα κόσμο στον οποίο επικρατεί ειρήνη, δικαιοσύνη, ισότητα; Έναν κόσμο που εστιάζει στην συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα;
Η πρόσφατη πανδημία διατάραξε, σε παγκόσμιο επίπεδο, την εκπαιδευτική διαδικασία, κάνοντας όλο και πιο αισθητές τις παγκόσμιες ανισότητες στον χώρο της παιδείας. Κι αυτό, σε έναν κόσμο όπου οι 793 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι. Όπου 67,4 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου. Έναν κόσμο στον οποίο, ο ένας στους έξι περίπου, δεν μπορεί να διαβάσει αυτό εδώ το κείμενο.
Η ανισότητα ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι, το 98% των αναλφάβητων βρίσκεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και τα δύο τρίτα περίπου είναι γυναίκες. Αμείλικτοι αριθμοί, που σκιαγραφούν, και διαγράφουν δυστυχώς, έναν κόσμο δύο ταχυτήτων. Αλλά και που επισημαίνουν μια ευρύτερη απειλή για όλους μας. Αν, όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Κόφι Ανάν, έβδομος γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., «ο αλφαβητισμός είναι προϋπόθεση για την ειρήνη», η απουσία του δεν υποσκελίζει μόνο το μέλλον των εκείνων που είναι σήμερα αναλφάβητοι. Υπονομεύει ευρύτερα το μέλλον όλων. Υποσκάπτει το αύριο του κόσμου μας.
Νομίζετε ότι θα πρέπει να σταθούμε αμέτοχοι μπροστά σε αυτήν την ελλοχεύουσα απειλή;
Σίγουρα όχι. Οφείλουμε αντίθετα να κάνουμε το απαραίτητο βήμα μπροστά. Να ενισχύσουμε τον γραμματισμό, ενισχύοντας, στην ουσία, το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην γνώση, και άρα στην ελεύθερη σκέψη και στην αυτοδιάθεση. Στην ελευθερία εκείνη που συμβαδίζει με τη δυνατότητα να διερευνήσεις την αλήθεια, να διεκδικήσεις το δίκαιο, να συμμετέχεις στον διάλογο, να συμβάλλεις και να προασπίσεις την δημοκρατική διαδικασία. Να κατανοήσεις τις απειλές για το φυσικό περιβάλλον που υπονομεύουν το μέλλον σου, να πάρεις θέση για την κλιματική κρίση, να διεκδικήσεις ένα βιώσιμο αύριο για την κοινότητά σου, για εσένα και για τα παιδιά σου.
Στο χέρι μας είναι να είμαστε κομμάτι της λύσης. Να εξασφαλίσουμε, μέσα από την ενίσχυση του γραμματισμού, ότι παιδιά, γυναίκες, έφηβοι και ενήλικες μπορούν να εξασφαλίσουν το μερίδιό τους σε έναν κόσμο γεμάτο ευκαιρίες, προοπτικές, και καλύτερη ποιότητα ζωής. Να διεκδικήσουν έτσι έναν κόσμο πιο βιώσιμο, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο. Καλύτερο για όλους μας.