Το 2015 η UNESCO γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, ως ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό. Το επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων είναι το Παρίσι, έδρα του Οργανισμού, όπου πραγματοποιήθηκε μια φαντασμαγορική εκδήλωση στις 28 Απριλίου 2015. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Ιρίνα Μπόκοβα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν καθώς και άλλες μεγάλες προσωπικότητες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών που υπάγονται στον ΟΗΕ.
Με την έναρξη των εορτασμών των 70 χρόνων της, στις 31 Οκτωβρίου 2014, η UNESCO τίμησε τον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια, αποτέλεσε «έναν άνθρωπο παγκόσμιας βαρύτητας, που εφάρμοσε τα ιδανικά της UNESCO, την πίστη της στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την πεποίθηση πως κάθε γυναίκα και άνδρας μπορεί να αλλάξει την κοινωνία μέσα από την ανοχή και την ειρήνη.»
Από το παρελθόν...
Με την ίδρυσή της το 1945, η UNESCO ξεκίνησε τη δράση της για την ανάπτυξη της «ηθικής και πνευματικής αλληλεγγύης της ανθρωπότητας» στοχεύοντας στην οικοδόμηση της διαρκούς ειρήνης και εισήγαγε την πρωτοποριακή, για τα τότε δεδομένα, ιδέα της επικοινωνίας και της αλληλοκατανόησης των λαών της υφηλίου.
Η δράση της UNESCO ξεκίνησε με την ανοικοδόμηση σχολείων, βιβλιοθηκών και μουσείων που είχαν καταστραφεί κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνιστώντας έτσι ένα σημείο επαφής και ανταλλαγής ιδεών και επιστημονικής τεχνογνωσίας μεταξύ των πολιτισμών. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων στους τομείς της Εκπαίδευσης, των Φυσικών Επιστημών, του Πολιτισμού, των Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επικοινωνίας και Πληροφόρησης.
Ιστορικό σταθμό αποτέλεσε η προσπάθειά της UNESCO για προστασία των μνημείων της Νουβίας από την υπερχείλιση του φράγματος του Ασουάν, η οποία κινητοποίησε τη διεθνή κοινότητα για την προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
... στο μέλλον
Με τις κοινωνικές, κλιματικές και άλλες αλλαγές που υφίσταται ο πλανήτης μας καθημερινά, η UNESCO επενδύει σε διαχρονικές αξίες: την εκπαίδευση, την επιστημονική έρευνα και την πολιτιστική πολυμορφία, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντική ανάπτυξη, ειρηνική συμβίωση και αειφορία.
Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των κρατών μελών της UNESCO, εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια στερούνται ακόμα βασικά δικαιώματα, όπως αυτό της πρόσβασης στην εκπαίδευση, την ποιότητα ζωής, την αξιοπρεπή εργασία και κατά συνέπεια την ενεργό συμμετοχή στα κοινά με την ενηλικίωσή τους. Για τον λόγο αυτό η UNESCO εξακολουθεί να κινητοποιεί τις κυβερνήσεις με στόχο την παροχή ισότιμης ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους.
Οι κλιματικές αλλαγές και οι αυξανόμενες απαιτήσεις σε ορυκτό πλούτο προϋποθέτουν την εμπλοκή περισσότερων επιστημών, για να συμβάλουν στην παρατήρηση του πλανήτη, κατανόηση των φυσικών φαινομένων και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό.
Τέλος, ο πολιτισμός, ως μέσο επικοινωνίας και κοινωνικής συνοχής, οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργικότητας, παραμένει προτεραιότητα για την UNESCO, με στόχο τη γεφύρωση των λαών της υφηλίου.
Περισσότερες πληροφορίες: