Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 46ο Παγκύπριο Συμπόσιο του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO (ASPnet) το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, στις 4 και 5 Απριλίου 2024, με θέμα: «Ειρηνική Συνύπαρξη…Ειρηνική Ζωή». Εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος δράσεων του Δικτύου ASPnet με στόχο την ανάπτυξη θετικών στάσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφορών για την καλλιέργεια κουλτούρας ειρήνης. Συνδιοργανώθηκε από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, τον Εθνικό Συντονιστή του Δικτύου ASPnet Κύπρου, σε συνεργασία με τα σχολεία Λανίτειο Λύκειο, Λύκειο Αγίου Αντωνίου και Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Το διήμερο πρόγραμμα του Συμποσίου περιλάμβανε μουσική παρέμβαση από μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Λεμεσού, μαθητικές παρουσιάσεις, συζητήσεις πάνελ με εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών και μη κυβερνητικών οργανισμών καθώς και βιωματικά εργαστήρια που αποσκοπούσαν στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την προώθηση διαπολιτισμικής κατανόησης, τον σεβασμό της διαφορετικότητας, την επίλυση συγκρούσεων, την ανεκτικότητα και την καλλιέργεια ενσυναίσθησης.
Προσκεκλημένοι στο πάνελ συζήτησης ήταν: η Δρ Έλενα Παπαμιχαήλ, Λειτουργός Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού Α΄στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, ο Λοΐζος Λουκαΐδης, Διευθυντής Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, η Μαρία Μιλτιάδου, Αν. Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και η Μαριλένα Ιωάννου, Προϊστάμενη Προληπτικής Πολιτικής Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια.
Τα βιωματικά εργαστήρια υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους ακόλουθους φορείς και Οργανισμούς: CARDET, Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Δρ Κώστας Καδής, Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO ανέφερε: «προσπαθούμε να «μεταφράσουμε» το όραμα του Οργανισμού σε δράσεις που προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη, τη διαπολιτισμική κατανόηση, την επιστημονική κατάρτιση. Για τον σκοπό αυτό επενδύουμε στην παιδεία: επειδή πιστεύουμε στη δυναμική και τις προοπτικές της νέας γενιάς να ανοίξει δρόμους για ένα καλύτερο αύριο, έναν βιώσιμο κόσμο, ελεύθερο από συγκρούσεις και βία.»
Η Δρ Κατερίνα Βλαδιμήρου, Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO ανέφερε «Στο μυαλό των ανθρώπων, εκεί πρέπει να οικοδομηθεί η ειρήνη. Στο μυαλό, εκεί όπου αναδύονται τα πάθη τα οποία δημιουργούν τον φαύλο κύκλο του κακού στην οικογένεια, στη σχολική μονάδα, στην κοινωνία… εκεί να ξεκινήσει ο κάθε άνθρωπος, για να αναπτύξει τον εαυτό του σε ειρηνική ύπαρξη.»
«Η ειρήνη και η ειρηνική συνύπαρξη αποτελούν θεμέλια της ανθρώπινης κοινωνίας και είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση ενός δίκαιου και βιώσιμου κόσμου. Μέσω της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον, όπου η ειρήνη κυριαρχεί και η ανθρωπότητα ζει ελεύθερα και δημιουργικά», επεσήμανε η Διευθύντρια του Λανιτείου Λυκείου Μυρτώ Πουαγκαρέ, μιλώντας εκ μέρους των σχολείων-συνδιοργανωτών.
Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με κυνήγι θησαυρού στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού και γνωριμία με στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, μέσα από ομαδικές δραστηριότητες.