Στις 14 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε στo Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων το 44ο Παγκύπριο Συμπόσιο του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO (ASPnet) με θέμα: «Οι νέοι χαράσσουν τον δρόμο για ένα βιώσιμο αύριο». Συνδιοργανώθηκε από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, τον Εθνικό Συντονιστή του Δικτύου ASPnet Κύπρου και το Λύκειο Λιβαδιών.
Το πρώτο μέρος του Συμποσίου περιλάμβανε παρουσιάσεις καλών πρακτικών από μαθητές και μαθήτριες του Δικτύου για τη διαμόρφωση αειφόρων σχολικών κοινοτήτων. Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε συζήτηση πάνελ για τη συμμετοχή των νέων σε δημόσιες διαβουλεύσεις, τη διαμόρφωση ενεργού πολιτότητας στο πλαίσιο των στόχων της αειφορίας και τη μετάβαση από το σχολείο στην κοινωνία, με τον Επίτροπο του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Σεντώνα, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, κα Μαρία Μιλτιάδου και τη Μηχανικό Περιβάλλοντος στο Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, κα Μυρτώ Σκουρουπάθη. Ακολούθως, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δικτύου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα Λεύκαρα και να ανακαλύψουν μέσα από βιωματική ξενάγηση πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της κοινότητας.
Το Συμπόσιο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO «Youth Driving Change for Sustainable Lifestyles», το οποίο στοχεύει στην κατανόηση των προκλήσεων που συνδέονται με την αειφορία στην καθημερινή ζωή και στην ενδυνάμωση των νέων για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να καθιερώσουν για τους εαυτούς και τις κοινότητές τους πιο βιώσιμους τρόπους ζωής.
Ο θεσμός του δικτύου Εταιρικών UNESCO (ASPnet) δημιουργήθηκε το 1953, αποσκοπώντας στην ενθάρρυνση της επικοινωνίας και στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις μαθητικές κοινότητες των κρατών μελών του Οργανισμού, ώστε να προωθούνται αποτελεσματικότερα οι στόχοι της UNESCO στους νέους. Στο παγκόσμιο αυτό Δίκτυο συμμετέχουν σήμερα περισσότερα από 11.500 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 182 χώρες. Το Δίκτυο δραστηριοποιείται στην Κύπρο από τη σχολική χρονιά 1969-1970, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Σήμερα περιλαμβάνει 35 περίπου δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προωθούν με ποικίλους τρόπους τα ιδανικά της UNESCO στους νέους και στις νέες, ιδιαίτερα στους τομείς που αφορούν στην ανάπτυξη των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Περισσότερες πληροφορίες – Φωτογραφικό Υλικό: https://bit.ly/3KMg4Rc