Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO συνδιοργανώνουν την επόμενη συναυλία The Piano Tour στον υπέροχο βυζαντινό ναό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης στο Κίτι.
Ο θεσμός The Piano Tour χαρίζει από το 2019 μοναδικές ερμηνείες από διακεκριμένους Κύπριους καλλιτέχνες σε απίστευτες τοποθεσίες του νησιού μας, αντισυμβατικές και ενίοτε απροσπέλαστες, καλώντας το κοινό να απολαύσει τη μουσική αλλιώς - έξω από τα «στενά» πλαίσια μίας αίθουσας συναυλιών. Η αρχή έγινε το 2019 και έκτοτε έχουμε θαυμάσει μοναδικές ερμηνείες από εξαίρετους Κύπριους μουσικούς σε χώρους από την αρχαία, τη σύγχρονη, την αστική και την αγροτική Κύπρο. Με τον τρόπο αυτό, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde έχει πετύχει ακριβώς αυτό που επεδίωκε μέσα από το ταξίδι του πιάνου, αφού ο συνδυασμός της εικόνας ενός επιβλητικού πιάνου με ουρά σε διάφορα [μη συμβατικά] σημεία της Κύπρου και του ήχου μοναδικών ερμηνειών, έχουν κερδίσει τον κόσμο και έχουν μεταφέρει την κλασική μουσική σε χιλιάδες σπίτια μέσω των σύγχρονων εφαρμογών.
Η επόμενη συναυλία του θεσμού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιουνίου, στις 10:30 π.μ., στη μοναδική εκκλησία της Παναγίας Αγγελόκτιστης, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Αρχαιολογίας 2024. Ο διακεκριμένος Κύπριος πιανίστας Μανώλης Νεοφύτου θα προσφέρει στον εξωτερικό χώρο του ναού ένα υπαίθριο ρεσιτάλ πιάνου που θα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει είτε διά ζώσης είτε σε απευθείας μετάδοση, όπως γίνεται πάντα, μέσω της σελίδας του Οργανισμού Avantgarde στο Facebook (www.facebook.com/Avantgarde.Cultural.Foundation).
Ο θεσμός των Ημερών Αρχαιολογίας ξεκίνησε το 2010 από τη Γαλλία, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας, υπό τον συντονισμό του National Institute for Preventive Archaeological Research (INRAP). Το 2020 επεκτάθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από το 2022 συμμετέχει και η Κύπρος μαζί με περισσότερες από 30 χώρες. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ευαισθητοποίηση και η εξοικείωση του κοινού με όλες τις πτυχές της αρχαιολογίας μέσα από πρωτότυπες εκδηλώσεις που δίνουν την ευκαιρία σε οικογένειες, σχολεία, λάτρεις της ιστορίας και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο, να ανακαλύψουν την αρχαιολογική κληρονομιά. Τον συντονισμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Αρχαιολογίας στην Κύπρο έχει αναλάβει το Υφυπουργείο Πολιτισμού – Τμήμα Αρχαιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται διάφορες δράσεις όπως οργανωμένες ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Πέραν του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde, στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων συμμετέχουν φορείς όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, η Λεβέντειος Πινακοθήκη, ο Σύνδεσμος Κύπριων Αρχαιολόγων και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS (Κύπρου).
Η τοποθεσία για το νέο ρεσιτάλ της σειράς The Piano Tour δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Η Παναγία Αγγελόκτιστη είναι μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής, ιστορικής, θρησκευτικής και κοινωνικής σημασίας για τον τόπο μας και περιλαμβάνεται στον κατάλογο υποψήφιων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ο σημερινός ναός κτίστηκε κατά τον 11ο αιώνα στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Η αρχική κατασκευή, των παλαιοχριστιανικών χρόνων, ήταν ξυλόστεγη βασιλική που μάλλον χτίστηκε τον 5ο αιώνα αν και το μωσαϊκό στην αψίδα χρονολογείται στον 6ο αιώνα. Όπως πολλές κυπριακές βασιλικές, η βασιλική στο Κίτι καταστράφηκε τον 7ο ή 8ο αιώνα λόγω αραβικών επιδρομών ή φωτιάς. Η αψίδα με το περίφημο μωσαϊκό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης επέζησαν από την καταστροφή και ενσωματώθηκαν στην εκκλησία που χτίστηκε αργότερα πάνω από τα θεμέλια της βασιλικής και σώζονται μέχρι σήμερα. Η ονομασία «αγγελόκτιστη» οφείλεται στην παράδοση που τη θέλει να κτίστηκε από αγγέλους.
Στο πιάνο μπροστά στην Αγγελόκτιση, το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου 2024, θα βρίσκεται ο Μανώλης Νεοφύτου. Ο Μανώλης έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ σε ηλικία 11 χρόνων, λίγο προτού εισαχθεί στην Κεντρική Κρατική Ειδική Μουσική Σχολή της [τότε] Σοβιετικής Ένωσης και αργότερα στο Κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Στη συνέχεια, φοίτησε στην École Normale του Παρισιού και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου απ’ όπου έλαβε το Master of Music in Performance and Related Studies.
Ο Μανώλης Νεοφύτου εκπροσώπησε την Κύπρο τρεις φορές στον Διαγωνισμό Eurovision για Νεαρούς Μουσικούς (Βρυξέλλες 1992, Βαρσοβία 1994, Λισαβώνα 1996) και διακρίθηκε σε διάφορους διαγωνισμούς πιάνου σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία περιλαμβανομένου του Α’ Βραβείου στο Φεστιβάλ Μουσικής του Παλέρμο (1995). Έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Κορέα και Νότιο Αφρική και συνεργάστηκε ως σολίστ με τις Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Rostov Symphony Orchestra, Częstochowa Symphony Orchestra, Palermo Chamber Orchestra, Goldsmiths Orchestra και Budapest Concert Orchestra. Έδωσε σεμινάρια και master classes στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής (UNISA).
Έχει κυκλοφορήσει προσωπικό δίσκο με τίτλο «Το ελληνικό τραγούδι μέσα από ένα πιάνο» και συνέθεσε τη μουσική για το ντοκιμαντέρ της Alessia de Ninno, το οποίο βραβεύτηκε από το National Film Theatre (FNT) του Λονδίνου το 2004. Ο Μανώλης Νεοφύτου διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μάριος Τόκας (Λεμεσός), στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη Μουσική Ακαδημία ARTE.