Το 47ο Παγκύπριο Συμπόσιο του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO (ASPnet) θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στις 3 και 4 Απριλίου 2025, με θέμα: «Διαμορφώνοντας ταυτότητα στην πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου». Συνδιοργανώνεται από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, την Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου ASPnet Κύπρου, σε συνεργασία με τα σχολεία Παγκύπριον Γυμνάσιον, Λύκειο Κύκκου Α’ και Γυμνάσιο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Πλατύ.
Το Συμπόσιο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων του Εθνικού Δικτύου Κύπρου 2024-2025 «Τέχνες και Μετασχηματιστική Εκπαίδευση» και εστιάζει στη διερεύνηση σύγχρονων προκλήσεων και συνθηκών που επηρεάζουν τη διαμόρφωση ταυτότητας των νέων, μέσα από τις τέχνες. Το διήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθητικές παρουσιάσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα μέσα από τα οποία αναδεικνύεται ο ρόλος της καλλιτεχνικής παιδείας στην ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ενθάρρυνσης της δημιουργικότητας, της καλλιέργειας κριτικής σκέψης, και της ανάπτυξης κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων.
Η έννοια της μετασχηματιστικής εκπαίδευσης, όπως ορίζεται από την UNESCO, διασυνδέει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που προωθούν την ειρήνη και την αειφόρο ανάπτυξη και προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρακινεί και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να στοχάζονται κριτικά, να γίνονται φορείς αλλαγής και πρωταγωνιστές του δικού τους μέλλοντος μέσω προσεγγίσεων όπως η εκπαίδευση για την παγκόσμια πολιτότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, η εκπαίδευση για την πολιτιστική κληρονομιά και η εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υποστηρίζουν την οικοδόμηση ειρηνικών, δίκαιων, ισότιμων, χωρίς αποκλεισμούς, υγιών και βιώσιμων κοινωνιών.
Το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO, από την ίδρυσή του κάτω από τη διεθνή Οργάνωση του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό (UNESCO), λειτουργεί ως εργαστήρι ιδεών για ποιοτική εκπαίδευση και μετασχηματιστική μάθηση. Επιδιώκει να δίνει στους νέους και στις νέες τις γνώσεις και δεξιότητες για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες, φορείς αλλαγής στις κοινότητές τους. Το Δίκτυο δραστηριοποιείται στην Κύπρο από τη σχολική χρονιά 1969-70 και σήμερα αριθμεί 40 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δραστηριοποιούνται με ποικίλους τρόπους, όπως διοργάνωση συνεδρίων και συμμετοχή σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν άλλα Εταιρικά Σχολεία στην Κύπρο και στο εξωτερικό.