Η ψαλτική τέχνη (Βυζαντινή μουσική) υποψήφια άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

05 Απριλίου 2018

Τον Απρίλιο του 2018 κατατέθηκε στη Γραμματεία της Σύμβασης της UNESCO για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς o φάκελος υποψηφιότητας για εγγραφή της «Ψαλτικής Τέχνης (Βυζαντινής μουσικής)» στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Ο φάκελος, που συνέταξαν από κοινού Κύπρος και Ελλάδα, με την στήριξη της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, τεκμηριώνει την αξία της «Ψαλτικής Τέχνης» ως το κύριο μέσο επικοινωνίας της θρησκευτικής λατρείας των ανά την υφήλιο Ορθόδοξων χριστιανών και σπουδαίο είδος φωνητικής μουσικής τέχνης.

Στόχος της υποψηφιότητας είναι η ανάδειξη της σημασίας μελέτης και διάσωσης της ψαλτικής προς όφελος των νεότερων γενεών, αλλά και η ευαισθητοποίηση όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων φορέων, με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό, για την πραγματοποίηση δράσεων προβολής και διάδοσης. Η αναγνώριση της «Ψαλτικής Τέχνης» από την UNESCO, θα την κατοχυρώσει ως μοναδικής αξίας προφορική παράδοση και μουσικό σύστημα.

Η σημαντική αυτή προσπάθεια συμπίπτει με τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, που στόχο έχει να αναδείξει τον ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος των ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι η υποψηφιότητα θα εξεταστεί, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που ορίζει η Σύμβαση, το φθινόπωρο του 2019.

Την υποψηφιότητα εγγραφής της «Ψαλτικής Τέχνης» στον Παγκόσμιο Κατάλογο, στήριξαν, μεταξύ άλλων, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η Ειδική Επιτροπή για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, το Βυζαντινό Μουσείο, η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Τμήμα Οπτικοακουστικών Παραγωγών Mediazone του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η Χορωδία Βυζαντινής μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός», ο Χορός ψαλτών «Κύπριοι Μελωδοί», η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μονής Κύκκου, η Σχολή Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού και η Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου.

Η Κύπρος, μέχρι στιγμής, έχει εγγράψει στον Παγκόσμιο Κατάλογο τρία στοιχεία: το «Λευκαρίτικο κέντημα» το 2009, τα «Τσιαττιστά» το 2011 και τη «Μεσογειακή Διατροφή», σε συνεργασία με άλλες 6 χώρες το 2013.

Φωτογραφίες:

© 2018, Cyprus Nat Com UNESCO / Mediazone / A. Polyniki

 




Φωτογραφικό Αρχείο

Photo (EN/GR) (Template) *****
Photo (EN/GR) (Template) *****
Photo (EN/GR) (Template) *****
Photo (EN/GR) (Template) *****
Photo (EN/GR) (Template) *****
Photo (EN/GR) (Template) *****
Photo (EN/GR) (Template) *****
Photo (EN/GR) (Template) *****